torsdag

HJERTEGARN OG HJEMMESTRIK I 50ERNE

Hjemmestrikkede strømper, huer, halstørklæder, vanter og andet strik til familien var noget stort set enhver ung kvinde, husmoder og bedstemor beskæftigede sig med i 50erne. Damebladenes mange strikmønstre og strikmodeller inspirerede kvinderne til at holde gang i strikkepindene, når strikketøjet var fremme.
 
 
 
- Og har man sagt strikkegarn i 50erne har man også sagt Hjertegarn eller Odensegarn. En lang epoke i dansk industri. Fabrikken, der fremstillede det berømte Hjertegarn havde i sin tid til huse  på Klosterbakken midt i Odense, hvor virksomheden også var kendt under navnet Odense Kamgarnspinderi.
 
 
 

Det var daværende fabrikant Carl Bremer, der grundlagde virksomheden i 1926. Garn i alle tykkelser og størrelser blev spundet og pakket på fabrikken af flittige kvinder på arbejdsmarkedet.

Senere i 1958 forlod man Klosterbakken, hvor der i dag er luksusboliger og fortsatte fremstillingen af det kendte strikkegarn i en ny fabrik på Munkerisvej i Odense.
 
 
 
Hjertegarn havde betydning for de mange kvinder, som var ansat i industrien og  i 60erne var fabrikken oppe på at have ansat over 1000 medarbedjdere.
 
 
 
50ernes dameblade viste til overflod de kendte reklamer for Hjertegarn og var med til at holde mange flittige hænder i gang.


Spise og Rejse

lørdag

RETROLAMPER FRA 50ERNE

Udstillingen Scandinavian Furniture i Helsingborg 1958, bød på moderne lamper, der lod sig inspirere af tidens formgivere og arkitekter.

Fornemme lamper, lamper med spræld i, og muntre lamper til at lyse op i hverdagen, alle var de udsøgte lamper for tidens formgivere og fabrikanter.

Linjer, materialer, form og farve, altsammen med til at gøre hver lampe til et lille kunstværk, skabt til miljøet og egnede til at skabe stemning.
Den enkelte lampe manglede blot at finde et sted, hvor den kunne falde ind i de rette omgivelser.
 

Den svenske kunstner Hans Bergström var ansvarlig for denne trinde lampe1958
 
 
 
 
Glaslamper, alle fra Flygfors Glasbruk 1958
En glad lampe i munter form og farve, tegnet af Wictor Berndt 1958
 

Harlekin lamper, fremstillet i lakeret ståltråd med skærme af hvidt bomuldsstof. Hans Bergström har tegnet dem og Lyktan i Århus har fremstillet 1958
 

Lamper af plastglas med frynseskærme fra Lyktan i Århus 1958
 

Stor pæreformet glaslampe fra Orrefors Glasbruk i Orrefors 1958
 

Metallampe med gammelt seglmotiv og krystalglas i siderne 1958
 

Svenske Carl Fagerlund har tegnet denne geometrisk opbyggede lampe fra Orrefors Glasbruk 1958
 

Kuglelampe fra Orrefors 1958

Noget om Mad

fredag

NYE LINIER OG RENE FARVER SIDST I 50ERNE

Køln Møbelmesse 1958, var overmådelig rigt repræsenteret i det franske, hvor festlige rene farver og nye linier gjorde forbrugerne klart, at nye tider og nye stilarter var en realitet, ovenpå tidligere tiders tunge, udskårne og mørke møbler.

Et rigt udvalg af moderne kombinationsmøbler, bestående af hylder, skabe, skuffer, klapborde m.m., bl.a. et sæt møbler, man kunne bestille tilsendt i papkasser og så selv male dem.

Et byggeskab, man selv skulle samle, købt kassevis for at lette forsendelsen.
 

Lette franske møbler med plastik på sædet og krøllede møbelstoffer. Skabet med skydedøre i sort glas med et dekorativt mønster. Bemærk det lille trekantede bord.
 
 
 
 

I 1943, så svenskeren Ingvar Kamprad, han var 17 år dengang, mulighederne i møbler, pakket i kasser, så kunne kunden selv samle møblet. Det blev han mange år senere en af verdens rigeste mænd på.
 
 
 
 
Tendens dengang sidst i halvtredserne, hvad angik møbelbetræk, gik i retning af langhårede, lammekrøllede tekstiler.

Ellers var moderne og raffinerede, lette møbler i stål, plastik og glas et tegn på alt det nye, der myldrede frem i de år.

Noget om Mad