tirsdag

RØR BLOT IKKE VED MIN GAMLE JUL

Rør blot ikke ved min gamle jul, som vi synger i Peter Fabers julesang " Sikken voldsom trængsel og alarm."Han havde jo evig ret, thi i julen er vi alle bundet af traditioner, men ikke desto mindre er der sket en enorm omvæltning med hensyn til julen siden Peter Fabers tid.


Juletraditioner er til for at glædes over dem, og ja, der er sket meget siden Peter Fabers tid og minsanten også siden dengang i 50 erne, hvor man også holdt fast ved de gamle traditioner, men samtidig dukkede der nye ting frem, år efter år og som hen ad vejen kommer til at indgå som et naturligt led i julen.


Når vi nu i øjeblikket år 2010 atter står midt i julepynt og juleforberedelser, er det morsomt i forhold til i dag, at se tilbage på, hvordan man pyntede op dengang midt i 50 erne.
Materialet ser ud til, for en stor dels vedkommende, at stamme fra naturen, hvilket mange den dag i dag også hælder til.

Vikingebåd, lavet af tynde teakplader kan man nemt selv pynte med lidt af de ting, man får i overskud fra juletræet. Denne "sammenplantning" er meget simpel. For at holde sammen på det hele, lægges en klump ler i bunden, og i dette placeres et lys, omgivet af blågran for at dække leret. Et par chenillestjerner, nogle hvidsprøjtede enebærgrene, små grankogler, hvide papstjerner og det hele overdrysses med glimmer for at sætte prikken over i'et.

 I mange hjem er det i juledagene blevet en skik, at man reserverer et enkelt bord til nødder, frugt, konfekt etc., hvor gæster og familiemedlemmer frit kan forsyne sig, således at man ikke behøver at lade fadet gå rundt.
På bordet ses små chenille dyr, en halmkurv med nødder og frugt, hvor en figurnøddeknækker på hanken er iøjenfaldende. Dugen er af hessian, pyntet med dækkeservietter.

Som dørdekoration egner bambus sig fortrinligt. Her et smukt eksempel. Røret er snoet og danner en ring, og man dekorerer med nobilis gran, papmachefluesvampe, silkebånd, et par grene med grankogler, og endelig vil en af de nye nissekogler danne et festligt midterparti.

Levende lys hører julen til og her et meget smukt, men samtidig enkelt julebord, dækket med kongeligt porcelæn. Nyheden er kuvertlysene, malet i samme farve som porcelænet, således det hele virker som et nøje samstemt hele. Naturstammen som lyseholder kan enhver lave. Det skulle ikke være svært at finde en smukt formet træstamme. I denne skrues jerntråd, der har fået et par knæk og lidt farve, lyseholderen er loddet på og som pynt opsættes miniatur kinesiske lygter . . . Et ekstra raffinement kan man skabe over bordets midterparti med en slyngende krans af glimmer i forskellige farver. Endelig er der pyntet med glasstykker. Disse kan fås for en billig penge hos glasværkerne, for det er simpelthen affald fra ovnene.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar