onsdag

Sommernyt til hende i 50erne

Sommerkjole med bolero, Sommerhat og sommerhandsker og det sidste nye i sommertasker i 50erne.Mulighederne var mange og var man lidt fiks på fingrene, lod handsker og kjole sig let fremstille efter mønster.
Materialerne var valgfri og til handskerne var ensfarvet filt, stribet eller blomstret stof eller vaskeskind på mode sidst i 50erne.
Til kjole og jakke stod valget mellem det fineste sol-, lys- og vaskeægte, krølbehandlede, satinerede bomuldsstof på lyseblå eller lysbeige bund med yndige sommer-strøbuketter.

Tasken skulle dengang som nu passe til humør, farve og facon og den skulle kunne fungere tilfredsstillende.

KJOLE OG HANDSKER

Sommerkjole i blomstret bomuldsstof med bolero

Handsker i blødt, hvidt bomuldsstof, som passet til den yndige, hvide filthat

Handsker i mørkt filt eller ruskind syet sammen med hvidt eller helt lyst hæklegarn

NYT I SOMMERTASKER

Konvoluttaske med hank i terninger, sat på ståltråd og samme pynt på taskens lynlås

God, rummelig og festlig strand- og hverdagstaske af palmefibre og malede træplader. Spansk

Nem lille mulepose i hæklet bast

Lille hvid aftentaske til teater og balfaldera

Sommerens modefarver i 1958, marine og hvidt. Håndtaske i marine kærnelæder med hvide stikninger

fredag

En aften i Tivoli sidst i 50erne

En aften i Tivoli sidst i 50erne omkring pinse med lyse aftener, grønne træer, mylder af blomster og skarer af glade mennesker. Der har altid været stor søgning til den gamle have, hvor vi hygger os, promenerer, snakker, lytter til musikken fra promenadeorkestrene, Tivoligarden, drikker kaffe, spiser kager og rejemadder.

Vi ser betaget på Pantomimeteatret, hvor børnene kalder Pjerrot frem, ler og græder med Harlekin og Kolumbine. Sådan er det i dag og sådan var det i 50erne.

Mannequinerne dengang viste kjoler i Tivolis gamle have. Kjolerne var fra kjolefabrikant Erik Hermansen, der senere blev gift med grevinde Erna Hamilton, kendt fra TV "Grevinden på tredje".

Imprimeret dralonkjole, der rynker ind forneden og strygefri, hummerfarvet lærredsballon


Fantasi-faillekjole med pink skærf og hvid bomuldssatinballon med dynger af roser


Trapezagtig, ærmeløs kjole af svensk trykt bomuld og kjole i strygefri, lyseblå bomuld med hvidbroderede lommer


Kjole i turkis trykt bomuld med franske motiver og cha cha cha-rødt skærf


Jacquardvævet, pastelfarvet bomuldskjole


Svensk, trykt bomuld, koksgrå mønster på hvid bund, rødt bælte og parisisk udskæring


Kjole i orientalsmønstret, trykt bomuld og fotoprinted viddekjole med frugt og grønt mønster

mandag

Forårs- og sommergarderoben sidst i 50erne

Så er det igen tid til så småt at hænge vintergarderoben bagest i skabet og begynde at finde sommertøjet frem. Om ikke andet så for at se, om der skal suppleres op i den nye sæson.

Det er en tilbagevende procedure hvert år, når dagene længes, solen står højt på himlen og vinteren slipper sit tag for denne gang. Sådan var det også sidst i 50erne, hvor kvinderne ligeledes skulle forberede sig på en dejlig lang sommer i lette kjoler og brune ben.

NYE FORÅRS- OG SOMMERKJOLER TIL UNDER 100 KRONER

Her var et par gode forslag til sommerkjoler, som alle sidst i 50erne kunne erhverves for under hundrede kroner. Moderne faconer, stoffer og materiale var fælles for dem.

Teenage dansekjole med portrætudringning, ny rørformede ærmer, fin vidde og sjov calypsosløjfe. Pris ca. kr. 95,-


Sød og enkel kjole i krølbehandlet, marine bomuldsjersey. Fås i flere farver. Pris ca. kr. 95,-


Fordansket chemisestil i shocking pink vafler omuldsjersey til ca. kr. 88,-


Tartanmønstret, krympefri 100 % bomuldskjole med hvidt bælte og hvide kantninger foroven. Udsalgspris ca. kr. 75,-


Stærk hvgrøn, strygefri jerseyskjorteblusekjole. Ca. kr. 69,50 -


Majbblomstmønstret sommerkjole uden ærmer med bådformet udringning, draperet bælte og god vidde. Sanforiseret bomuld. Ca. kr. 85,-


Modereret sæk i hvidvaflet bomuldsjersey med marine kant. Ca. kr. 98,-


Calypsorød strygefri bomuldsjerseykjole med hætte. Pris ca. kr. 99,50-

torsdag

Studenterkollegiet Solbakken

Studenterboliger sidst i 50'erne, var dengang som nu, noget, der skulle held til at erhverve, af unge mennesker under uddannelse.

STUDENTERKOLLEGIET SOLBAKKEN

Studenterkollegiet Solbakken, en  11etagers kompleks mellem Vestre Kirkegårds Allé og Vigerslev Allé, dannede en forbilledlig ramme om en række unge studerendes tilværelse sidst i 50erne.
Den ene af kollegiets fløje med fire opgange, er udstyret med toværelses lejligheder for gifte studerende. Det var en betingelse, at den ene enten studerede ved Københavns Universitet eller anden højere læreranstalt. Børn var ingen hindring. Og så skulle Studenterrådet ansøges for at komme i betragtning.

Hver lejlighed er på 63 m2 og kostede dengang sidst i 50erne 250 kroner om måneden, incl. á conto varme.
Indretning af lejlighederne bestod af to omtrent lige store værelser, begge med udgang til sydaltan,spisekøkken med EL-kogeplader,badeværelse og masser af indbyggede skabe.


lejlighed for to voksne og et barn

Her har husherren overstået sine studier, medens fruen læser teaterhistorie og går på universitetet. Et barn i husholdningen

En mørk væg i grønt danner baggrund for spisebordet. På væggen til højre, et tæppe, vævet i svensk almuestil af fruens mor

Husherrens arbejdsplads, der også er basis for fruens studier. To moderne ottomaner er siddepladser om dagen og senge om natten. Sengetøjet er anbragt i nogle af de mange skabe i entreen

Sådan ser køkkenerne i "Solbakken" ud.Bordpladen er bejdset sort, væggene holdt i en klar og stærk gul farve. Den kraftige bordplade til højre er både arbejdsplads og spisebord


lejlighed for to voksne


Her studerer herren, medens fruen er kommunelærerinde og opretholder hjemmets økonomi

En god sovesofa er et vældig praktisk møbel i en toværelses lejlighed. Bag ryglæner, plads til sengetøjet

tirsdag

Natmad anno 1958

Gæster til et stykke natmad i køkkenet eller et par gode venner til krebsegilde, - lige hyggeligt om det var dengang i 1958 eller i dag.


50er køkkenet med linoleum på gulvet, hvide fliser på væggene, teak på låger, dør og på taburetter. Bordet var dækket med Syberg fajance og rare sager, lige at gå til efter teatertid eller hvad man nu havde deltaget i. Rullepølse, spegepølse, leverpostej og ostekurv . . . . . . enkelt og hjemligt. Bemærk flasken i den rød/hvide plastik-fletkurv.


Krebsegilde for fire, dækket op i køkkenet med tilbehør, øl og brændevin i karafel. Bemærk skylleskålene ved hver kuvert. Hyggeligt og velgørende for både øje og sjæl.

onsdag

Køkkenet anno 1958

IDEALKØKKENET TIL DEN MODERNE HUSMODER

Hverdagens arbejdsplads sidst i 50erne, skulle indrettes så praktisk og bekvemt som overhovede muligt, ifald chancen for at få installeret et supermoderne køkken var til stede. Det var endnu kun de færreste forundt og for de få, som kunne få et sådant, skulle der naturligvis være "byg ind komfur" og El-ovn i luksusudførelse. - Og luksus, det var det.


Her den unge moderne husmoder anno 1958 med Husqvarna byg ind komfur og termostatstyret luksusovn. Under kogepladerne, skabe med gryder og pander.


Mange dejlige skuffer og skabe, der omgiver ovnen, som er anbragt i en højde, der passer husmoderen.