fredag

Vintersport og skipiger dengang sidst i 50 erne

Vintersport og skipiger dengang sidst i 50 erne gav én en følelse af, at være med på noderne, når skiene eller skøjterne blev spændt på. Og så har skisport såmænd været kendt de sidste godt 5000 år. Dengang var det godt nok for at drage ud og sanke sparsom føde til livets ophold.
Billederne her viser friske, smarte skipiger i 5o er antræk, krydret med illustrationer af mennesker, som de så ud for over 5000 år siden, når de drog ud på ski-, kælke- og skøjtesport.


Svenskerne var tidligt på færde med at konstruere ski. Den ældste kendte model, ´Hoting skien`, der er 11 cm lang og 19 cm bred, daterer sig fra omkring 2500 år før kr. og tilhører >Svenska Skidmuseet> i Stockholm, men i forhistorisk tid ...... i tidernes morgen ......brugte istidsmennesket at stå på ski på lange dyreknogler eller stødtænder.


Kobberstatuette fra mellemste Østen. Alderen er anslået til 3000 år før Kristi fødsel. Der er uenighed om, det forestiller en skiløber eller blot en vandrer.
                                                  

Denne lapkvinde på ski med kjole af dyreskind og tvillingerne i en kurv på ryggen er fundet afbildet i 1590.


Omkring 1800 blev man klar over, hvor sundt det var også for børnene at få motion og frisk luft. Billederne her stammer fra en gammel instruktionsbog i skøjteløb.Herover morer vintersportspigen anno 1957 sig dejligt over en tegning fra 1895, der viser, hvordan det går, når en spradebasse af en fornem herre er lidt for nærgående i sin flirt overfor datidens mademoiselle i side skørter, pelerine og muffe.


Ishockey er heller ikke noget nyt midt i 50 erne. Her en hollandsk herre fra 1708, pakket godt ind i en masse gevandter.


Måske er princippet i denne vatterede anorak fra 1957 det samme som ovenstående gevandter, blot mindre indviklet.
                                             

For hundreder af år siden ..... som i 50 erne, brugte man i Alaska, på Grønland, i Lapland skindtøj og skindstøvler mod sne, is og kulde. Vintersport og skipiger dengang sidst i 50 erne viser, at I Danmark 1957, brugte vi skindjakker og huntingcalf .... efter skituren.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar