søndag

Konfirmationstid

Konfirmationstid nu og så dengang i 50erne adskiller sig om ikke andet så i modens skiften. Dengang i 50erne var konfirmationstid også en lang række af forberedelser til den store fest, ligesom det endnu 50 år tilbage omkring år 1900 var tilfældet. I konfirmationstid var det stadig mor, der i god tid var den drivende kraft, når det gjalt udstyret, som bestod af helt nyt tøj fra inderst til yderst, både til selve konfirmationsdagen og til andendagen.

Omkring år 1900 foreskrev moden lange kjoler og det var ikke god moral, hvis man kunne skimte andet end lige skonæsen forneden af kjolen. Drengene af samme årgang bar en væmmelig stiv flip og højtidelige sorte handsker.

Konfirmationstid var for kusine Vendelia, at hun måtte følge datidens skik og lade sig konfirmere,1898, i alvorligt sort, for dengang syntes man piger på 14 helst skulle ligne ældre, alvorlige damer, der kun tænkte på livets alvor. Intet under, hvis Vendelia så lidt betænkelig ud, medens hun poserede for klunketidens fotograf i lang sort kjole.En lille konfirmand fra 1909. En rigtig artig dreng, der slet ikke ser spor voksen ud. Vilhelms konfirmationstøj var sort og temmelig tilknappet.Rødblonde Lena blev konfirmeret en dejlig søndag i 1906. Her er hun i al stadsen med volanter, ærbart højhalset og langskørtet.Så sød så Gerda ud i sin konfirmationskjole i 1912.Sådan så Otilia ud, da hun blev konfirmeret i 1909 ....... minsandten om der ikke er empireliv, høj talje i kjolen med de lige så moderne 3/4 ærmer.Fanny på 14 år i andendagstøjet år 1909. Det var en alvorlig sag og tænk, at skulle balancere med den store lagkage af en hat.Laila, midt i 50erne i hvid konfirmationskjole i broderi anglaise med empiresløjfe og stivskørt under kjolen.Endnu en konfirmationskjole fra dengang i 50erne.

Én ting har de tilfælles i konfirmationstiden, konfirmanderne nu og konfirmanderne dengang i 50erne : Det er en stor dag for dem, en spændende dag med fest, gaver og præmiere på det 
nye tøj. Mange alvorsorsd om livets problemer og som i dag i konfirmationstiden, sidder konfirmanden og lytter velopdragent til de mange taler, måske lidt forbavset over, at man næsten aldrig taler om, hvor vidunderlige ting, der også må ligge forude.

Sådan kunne man læse i 50erne og det har nok ikke forandret sig en hel del siden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar