fredag

50ERNES KOSTSKOLE

I 50erne som i dag, har man brugt at sende sine børn på kostskole, ofte efter svære overvejelser. Omstændigheder som tradition for kostskole, den samme som faderen gik på, - naturligvis, længerevarende ophold i udlandet, skilsmisser og ikke mindst, dengang i 50erne, hvor det kunne være svært at finde en egnet hushjælp, der kunne tage sig af børnene, medens forældrene var hjemmefra.

Kostskolelivet med sit regelmæssige liv er og var dengang tillokkende for mange. I 50erne  spillede det også ind, om der på hjemegnen fandtes en skole med gymnasium eller med ret til at føre op til mellemskole- eller realeksamen.

Landets to store klassiske, gamle kostskoler, Herluftsholm ved Næstved og Sorø Akademi er især at betragte som værende traditionernes skoler og tradition spiller en stor rolle, når der i dag som dengang i 50erne, skulle vælges kostskole.
 

I halvtredserne, hvor det visse steder var helt almindeligt med en dyr hushjælp til at tage sig af børnene, medens forsørgeren eller forsørgerne var på arbejde, kunne det økonomisk nok hænge sammen, at have sine børn på kostskole.
Visse af kostskolerne havde det, der kaldes friplads. Der skulle således kun betales for kost og ophold. Skolepengene slap man for at betale, havde man friplads.
Endvidere skulle der betales for udstyr, sengetøj, sengelinned, uniform, gangtøj, sportstøj m.m. Vask af barnets tøj var også en udgift.

Kostskoler til drenge var der nok af, især på Sjælland. De øvrige landsdele var noget forfordelt. Til piger fandtes der faktisk ikke mange kostskoler.

Slog man midt i 50erne op i Kraks Vejviser under kostskoler, ville man se, at der fandtes adskillige, der førte op til såvel mellem-, som real- og studentereksamen. Af disse var der en 13-14 stykker, der modtog børnene fra 1. mellem. De fleste modtog børnene fra 1. gymnasieklasse. Af tidens kostskoler i 50erne kan nævnes : Bagsværd Kostskole, Bogø Kostskole, M. Mørks Skole i Hillerød. Det var en ren pigeskole. Pigeafdeling til Nyborg Statsgymnasium, Th. Langs skoler i Silkeborg, Vestjysk Gymnasium i Tarm, Rungsted Statsskole, Birkerød Statsskole, Haslev Gymnasium og Stenhus Kostskole i Holbæk og altså ikke allermindst de to store, gamle kostskoler Herlufsholm og Sorø Akademi.
 
Pause i undervisningen på Herlufsholm ved Næstved 1956
 
 
Herlovianere i færd med den daglige sengeredning 1956

Ingen kommentarer:

Send en kommentar