mandag

PÅSKEPYNT OG PÅSKEMAD I 1956

Påskemenuen fra 1956 repræsenterer alt det bedste af en række spændende ideer til et festlig påskemad, inspireret af Sverige.

Kirsten Hüttemeier er mester for de dejlige forslag til påskemad


Ikke blot maden, men sandelig også påskeudsmykningen, var svensk inspireret på bedste vis med en gruppe af dekorationsmateriale at vælge imellem. Malede trækyllinger med lys i ryggen, grene med kulørte fjer, lysæg med huller til tynde blomsterlys, brogede pipfugle, der skulle varsle om trækfuglenes komme, store ægkurve og ternede høner til æggevarmere.


Påskens hovedfarve var dengang som nu gul, lysende solgul.


Frokostplatte Skærtorsdag anno 1956

En lækker frokostplatte Skærtorsdag samt en lille smule varmt. Maden kan arrangeres på en stor smuk teaktræsbakke, men kunne akkurat lige så godt være arrangeret på en almindelig bakke med en hvid serviet under.


Tungen kan koges i forvejen og serveres kold. Det er mest økonomisk. Den kan garneres med pommes frites på en ny måde. Man former rå kartofler som aflange ruller og skærer dem forsigtigt i spiral, før de kommes i kogende palmin i en tykbundet gryde eller pande. Bakken pyntes med friske, grønne salatblade og røde tomater, skåret ud som en blomst, der åbner sig.


Kog en tyk rødspætte eller skrubbe hel, evt. indpakket i aluminiumsfolie, så smag og vitaminer bevares. Garnér den med hakkes frisk dild og citron og i stedet for sauce, kan smør røres op med lidt karry og hakket dild eller purløg.Langfredag anno 1956 fiskemad og dessert

Lav en god tomatsuppe, baseret på fiskesuppe. Tilsæt lidt hakket svitset løg, et par peberkorn og et laurbærblad for smagens skyld.

Bouillabaise af sæsonens fisk og skalddyr. Den dyre hummer kan udmærket udelades. Serveres med sprøde flutes eller en let lækker kartoffelmos med smeltet smør til.

Desserten består af skrællede, syltede eller kogte pærer, tilsat et glas kakaolikør i lagen eller overhældt med frisk appelsinsaft.

Frokost 1. påskedag anno 1956

Frokosten til påskedag er der gjort noget særligt ud af. En kogt høne parteres, ben og skind tages fra og brystet skæres i pæne skiver. Kog blandede grøntsager, f.eks. gulerødder, grønne bønner, asparges og grønærter i ganske lidt saltet vand. Lad dem dyppe af i en si og lav en gelé med husblas. I bunden af en skål lægges grøntsagerne i et kønt, farverigt mønster, derefter nogle stykker hønsekød og flere grøntsager, som man også sørger for at lægge smukt op ad formens sider. Hæld forsigtigt geléen over det kolde kød og grøntsagerne. Sæt det koldt til næste dag. Varm skålen en anelse over damp før den stivnede masse hældes ud på et fad og pyntes med  salatblade, persille og tomatbåde.

På et stort spækkebrædt kan man servere en helstegt kanin eller en forloren hare med ribsgelé. 

Vol-au-vent og lagkage med smørcreme 2. påskedag anno 1956

Hovedretten består af en stor vol-au-vent, fyldt med stuvede grønærter og gulerødder eller asparges, der pyntes rundhåndet med hele, friske chmpignoner og store dåserejer.

Lagkage, pyntet med et tyndt lag gul og grøn smørcreme.

De morsomme svenske påskeplatter kan laves af en enkelt, lidt hård lagkagebund med glasur.

Det mest påskegule bord, man kan tænke sig, får man ved en let aften- eller eftermiddagsanretning, bestående af æggetoddy, friske kuvertbrød, osteboller eller flütes, smør, orngemarmelade og iste.
Bordet pyntes med gule mimoser, påskeliljer eller tulipaner.

Æggetoddyen, den samme som amerikanerne bruger Nytårsaften, laves af :

1 æggeblomme
2 spsk. sukker
2 spsk. fløde
1 lille glas cognac, whisky eller likør pr. person

Rør blommen med sukkeret, tilsæt fløden og cognacen, eller hvad der er valgt.
Lad det stå et par døgn og trække, rør det op og anret i glas. drys lidt revet muskatnød på.
Toddyen kan drøjes ved at tilsætte den stiftpiske æggehvider, lige inden servering.GLÆDELIG PÅSKE

Spise med Mormor


Ingen kommentarer:

Send en kommentar