onsdag

SLANKEKURE I 50ERNE AF KNUD LUNDBERG

Tro nu ikke, at slankekure, det er et forholdsvis nyt fænomen, - det er det ikke.

I 50erne skrev lægen, forfatteren og sportsmanden Knud Lundberg om selvsagt en del forskellige mere eller mindre effektive slankekure, sammen med Kirsten  Hüttemeier, der sammensatte menuen til disse kure.Under overskriften "Fedtkuren er sikker på popularitet", skrev han i 1959 om alverdens slankekure og en af disse kure, den sikre fedtkur, viste sig at være effektiv for nogle, men uheldigvis var mange lidt hurtigt ude af starthullerne, idet de overså, at hvis man ville tabe sig, var kulhydrater bandlyst.

Lyder det bekendt. Op i vor tid, har vi hørt om Dr. Atkins kuren, der bygger på netop fedt og protein og nul kulhydrat.

Rundt omkring i verden, hvor kuren var kendt og folk gik med den lykkelige viden, at alt det fede, der ellers var forbudt, skulle de bare spise løs af, så tabte de sig, viste sig at være en kende unøjagtig. Man kastede sig over italiensk salat, iscreme og andre fede, forbudte sager, med glubende appetit.

Folk løb, sørgeligt nok med en halv vind, for skulle man tabe sig, ved at mæske sig i fede sager, måtte de nemlig kun spise fedt og proteinstof. Brødet, det, der indeholder kulhydrater, var streng forbudt, hvis kiloene skulle rasle af.

Opholdet i den syvende himmel varede selvsagt ikke længe. Snart skulle det vise sig at blive mere end svært, at tabe de kilogram, der havde sneget sig på under fedtkuren, som nogle ellers virkelig tabte sig på, sikkert også i Danmark, påpegede Lundberg.Der blev lavet forsøg med spændende resultater. Mange kalorier og meget fedtstof, det tabte de sig af. Forsøgspersonerne var få, kun fem og så varede forsøget kun en uge.

En Kentucky læge, der dengang gik kraftigt ind for fedt- og proteinstof-kuren, vender sig mod omsætningerne i legemet af næringsstoffernes sukker og fedt.
Det viste sig, at selv om man tabte sig, er der en del af fødens sukkerstof, der omsættes til fedt.
Når vi spiser fedt og protein, bliver insulinet ikke mobiliseret. Derimod dominerer et modsat rettet hormon, som sætter det deponerede fedt i omsætning igen. Med andre ord, - vi taber os.

Noget om Mad

Spise med Mormor

Ingen kommentarer:

Send en kommentar